Sunday, March 13, 2011

Kehidupan di KISAS




Disini, aku nk ceritakan tentang kehidupan aku di KISAS SBT a.k.a Sekolah Banyak Tekanan.
(mmg byk tekanan pown... =.=)

*dan cerita ni aku sertakan dalam bentuk jadual ye..(agar korang paham mngenai kepayahan di Kisas ni)


5.45 a.m - Bangun pagi. Selalunya aku akn teros mandi sbb mmg x berapa sempat laa kalo mandi lpas subuh. Lantak la sejuk mcm kat Pluto ke hapa ke, tetap ku mandi juga bg mngelakkan kelewatan berlaku.(nnti korang akn paham lewat yg mcm mana...)

7.05 a.m - Da kene start gerak ke skola. kalo lmbat, akan dicatat nama. cukup 3 kali nama dicatat sebaga pelajar yang 'berdisiplin', serta-merta nama akan dipanggil utk menghadap cikgu disiplin di bilik nilpisid. PERGH!!! berderau darah bai bila dgr "cikgu disiplin" tuh.. Mana x nya.. Beliau penah menangkap seorang murid kerana membawa seluar terlarang (seluar jeans). Lalu membakar seluar tersebut di hadapan pelajar2 yg laen. haaa....amacam??? gangster x??? itu kalo ajak bergadoh tu, TEEEET!!!lari topik.

7.08 a.m - Bila da smpai sekolah, kami diminta utk berkumpul di dewan terbuka a.k.a Center of Excellence. Tah hapa yg excellence nye pown aku x taw laa. Mungkin nk bagi motivasi kat kami kot....then, kat situ kami akan baca ma'thurat(kalo x taw ma'thurat tu apa, klik disini) secara beramai beramai2. time ni lah masing2 mnunjukkan ke'power'an suara masing2. ade yg sje2 test market dgn tarik suara(smpai da mcm suara katak da aku dgr), ade yg bersederhana dgn mmbaca scara slow. ade jgak yg smbil tgh berdiri*yes, kami berdiri sepanjang2 perhimpunan*boleh lentok kat situ. Aku mnyampah je tgk bdak2 mcm nih. Nk je aku tepek muka dye ngan kasut aku yg bersaiz 9 nih.

7.40 a.m - Lepas da abis baca mathurat+announcement oleh guru tu semua, maka, kami pown beransurlah ke klas masing. klas aku kat hujung dunia. mmg longgar skru kaki aku tiap2 hari berjalan ulang-alik kesana kemari....dan kami pon mulakanlah klas kami seperti biasa... UPPSS!! yg disebelah ini hanyalah gambaran... =)

2.50 p.m - Kat sini standard balik asrama dlm kol 2.30 p.m - 2.50 p.m camtu laa....dgn h/work yg bertimbun mcm Gunung Kinabalu, botak kepala pelajar2 digaru2 memikirkan *mcm mana laa aku nk habiskan h/work nih?? O.O*

3.00 p.m - Lepas da lunch kat DM a.k.a Dewan Makan+solat zohor, kami pown dikehendaki utk pergi ke klas prep a.k.a preparation. Klas ni ditubuhkan bg memudahkan pelajar2 mngulangkaji atau bwat h/work yg bertimbun2 td.

4.30 p.m - Sepatutnya klas prep habis time nih....tp ade la setngah2 plajar2 yg h/work nye still lagi bertingkat utk difinishkan, akn mlanjutkan masa sampailah azan asar. Bila dah azan asar, masing2 baru lah nk terkedek2 kemas kan brg dan beransur ke surau kat asrama. Mcm itik pulang ptg pown ade gak aku tgk. Terkedek-kedek. =.= Sepak jugak karang....

5.15 p.m - Masa inilah yg dinanti-nanti kan oleh para2 plajar yg aktif iaitu - BERSUKAN!!! =) Time 2 start laa pngumuman2 yg berkumandang mlalui corong2 speaker kat asrama tuh. antaranya *PERHATIAN. DIMINTA KEPADA SEMUA PEMAIN RAGBI KISAS or whtever, SILA BERGERAK KE PADANG SEKOLAH SEKARANG* Aku, yg mrupakan salah satu plajar2 yg ckup2 nakal+aktif kat situ, mmg x kan mlepaskan pluang2 yg ada nih.... eh! Of koz laa aku pegi RAGBI. RAGBI! faham??? Dan aku x paham kenapa sesetengah pelajar kat sini bila dgr perkataan "ragbi", dyeorang mcm "wuuuuaaaaaa, ko x tkot patah tgn ke wei??" O.O



6.15 p.m - Dah syok2 brsukan mcm dah x ingat dunia, kami pown dikehendaki untuk pulang ke asrama untuk menyiapkan diri kami untuk ke DM. Dgn berbekalkan peluh2 dan ketiak+bau busuk yg maksimas, masing2 dgn selamber pulang ke asrama ikut jejantas(sbb nk gi asrama tu mmg kene naek jejantas). Aku boleh jamin, kalo ade amoi lalu situ tgk bdak2 nye berkubang peluh, mmg boleh termuntah amoi tu kat situ gak...Serious x tipu... :P

6.30 p.m - Dah habis kering peluh+mandi tuh semua, plajar2 ni pown beransurlah ke DM untuk makan mlm secara berhidang. (awal an kitorang mkn malam?? bru je lpas bersenam, dah kene ternak lemak balik.. ish3! hahaha :D kidding...)

6.50 p.m - Seusai makan malam, kami pown bergerak ke musolla(atau surau) dgn prot masing2 yg sdg mngembong.....*BURRRRRPP* kedengaran orang sendawa sana sini. Ok. Aku tipu je. Dan kami pown bergerak ke musolla bagi menunaikan solat maghrib secara jemaah. Sambil tnggu abg bilal yg x kurang lunak suaranya dgn muazzin dr Mekah mengumandangkan azan, masing2 pown amik laa Al-quran sorang senaskhah bagi memperbetterkan bacaan masing2. Itu kalo rajin laa...ade je yg tahap malas sgt nk baca Al-quran, tp nk cover pnye pcal, tibai laa satu naskhah majalah Solusi dgn penuh rasa x bersalahnya....(itu termasuklah aku. AHAKS!! Jahatnye aku nih) Lepas Solat Maghrib, setiap hari, akan diadakan solat hajat. Yg ni, aku btol2 respect. Even, kat masjid tempat aku pown x de mcm nih....

8.00 p.m - Lepas solat hajat, akan diadakan tazkirah. Time nih laa memasing sibok mencari buku tazkirah untuk menyalin segala ilmu yg diturunkan oleh senior2.(alah. itupon dah disuruh+dibebel oleh seniors, baru nk catit) Dan selepas itu, kami tros menyempurnakan hari kami dengan solat fardhu yg ke-5 iaitu Solat Isya'.

9.00 p.m - Masa nih, korang akan nmpak se-gerombolan manusia yg bergegas ke kelas prep. *yes. klas prep di waktu malam =.=* Bagi mereka2 yg blom siapkan lg h/work yg bertingkat2 mcm klcc tuh akan berjalan seperti lipas kudung... laju jee.... Pelik aku tgk.. O.o Tp bg mereka yg dah siap keje skola tuh, mmg wa ckp sama luuu.... jalan nye mmg mengalahkan makcik2... lenggang betoi... Rse nk sepak je punggung sorang2 bg laju skit berjalan nye tuh... Kalo x de keje, ade yg pegi KSK a.k.a Kafe Siber Kisas nk ber"blogging" la hapa laa....ade gak yg ke klas prep smbong blaja.... PERGH!! Mmg x akan pelik laa kalo dok sini, pegi mana2 je akan nmpak pelajar tgh sibuk study. Aku pun naek kematu mata tgk seniors+budak2 kat sini asyik study je. @_@
Tensyen BETOL!!! >-(

10.30 p.m. - Selepas masing2 berhempas-pulas memerah otak bg terkeluar segala ilmu utk digunakan masa klas prep, kami pon beransur pulang ke asrama. Dengan langkah yg penoh longlai menggambarkan masing2 dah dizzy-dizzy fly. Mata memerah mcm cyclops, prangai masing2 moody sbb mngantuk dan mcm org mabuk pon ade. Penah sekali aku ngantok sgt smpai terlanggar tiang kat jejantas. Benjol bai kepala aku.... Ok aku tipu je. :P

11.00 p.m. - Lpas dah supper bg kenyang, kami dikehendaki utk menghadiri liqa'(perjumpaan) Al-Mulk. Utk seniors, mereka dibenarkan utk liqa' di floor masing2. Bg yg masih berhingus, mereka perlu liqa' di musolla. Liqa' Al-Mulk ini dijalankan dengan membaca Surah Al-Mulk secara jema'ah. (ini fadhilatnya) Pada mulanya, ramai budak2 yg masih berhingus yg merungut sbb liqa' ini dijalankan kekadang smpai lewat malam. Namun, setelah diterangkan fadhilat dan rasionalnya, barulah dyeorang nk terima knyataan.

11.30 p.m. - HA! Time ni korang rase kitorang tgh bwat pe bila dah habis liqa' td??? Mesti korang ingat kitorang dah terbungkang atas katil smbil melukis peta dunia kat atas bantal smbil mnggunakan ai liur yg x seberapa basi tu an?? Mana ada. Nk jmpe dgn bdak2 yg tido time ni, mmg payah. Kalo ade pon sorang dua je. Yg lain semua bersengkang mata semata-mata nk siapkan keje yg bertimbun. Standard time yg bdak2 ni slalu tido adlah dlm lingkungan pkul 1.00 - 3.00 a.m. Lambat an??? Kalo tgk muka bdak2 Kisas nih, muka smua mcm panda je. Warna hitam sekeliling mata. O.O





Begitulah kehidupan seharian kami di Kisas. Semoga anda mendapat pengajarannya disini. Jadual diatas ini akan diulang setiap hari kecuali ari Rabu(sebab ade KoKo), ari Sabtu dan Ahad.
Mmg frust jgak laaa first time dok sini.

**************************************

Ok laa..stakat itu sahaja. Nnti aku berwacana lagi. Nk gi sidai baju kjap. :P

SALAM :D




Tuesday, December 7, 2010

maaf ku pinta..hehehehe

Salam...
maaf ku pinta kerana dh lme x update blog nih...ni smua pmr pnye pcal..salahkan dia...ghehe ;)
walaupon aku taw yg blog aku nih blom popular lg dan org pown x nk bce blog ku nih, tp still nk mohon maaf sbb x update...
ni laa first aku update(dlm tempoh 6 bulan ni laa) blog aku nih...haish..bz pnye pcal..

..................................................................

dah x de idea daa nk ckp ape...hehehe
k2..stakat ni je laa ye..aku cuba utk update lg laen kali..
SALAM.

Thursday, February 18, 2010

Histeria!!!

Baru2 nie, kat SEMINDA, suatu perkara yg x dijangka tlh berlaku. Iaitu HISTERIA!
Rmai yg menjangkakan bhw perkara ini brlaku sbb yg berbagai.
Contohnnya seperti: Ada seorang cikgu tlh menanam pokok di suatu tmpt yg x spatutnye!(blakang kantin)
Lain: Mende ini dihantar oleh org yg mendengki. Ada juga yg mengatakan bhwa hantu2 ini sebenarnya dah terlalu byk(menurut seorang cikgu)
Jd bagaimana nk merawat bende2 nie?
Pihak sekolah tlh memanggil seorang ustaz utk menghalau bnde2 ni pd jumaat lalu.(12/2/2010)
Tetapi bnde2 ni masih lg mengacau pelajar2 SEMINDA sehinggakan seramai 12+ pelajar dikacau bnde nie dlm satu mse. JADI, apekah penyelesaian yg sebenarnye? Seorang guru mngatakan bhawa disebabkan kekurangan didikan agama dn kurangnya berpegang kepada agama serta lemah semangat yang menyebabkan bnde nie berjangkit terhadap org laen. Mungkin btol jgak. JADI, fikirkanlah. (SEGALA KOMEN AMAT DIALU-ALUKAN)

Saturday, December 8, 2007

About my family.

I have 3 sisters and 2 brothers.I am the last man in a the family.My brothers always bully.But my second and third sister don't want to bully me because when they do that things to me I will bully them back.Now I want to describe all of my siblings.

1.The first daughter in my family.Her name is Jamilah Mariam.We call her Mila.She is very cute and 'manja'.She's also 'very' kind.When she's manja,I will not sitting or standing beside her because it just like disaster for me.

2.The second girls in my family.Her name is Jihan.She is very very cute until I want to pinch her chick.She's also very kind and helpful.She's very strict in academics.But there's a problem.When she sleep,she will never realized what happen around her.Now she studies about accountant in New Zealand and I very miss her.

3.The third daughter in my family.Her name is Amirah.She has a very good hobby which is reading books.Almost time I saw her reading books.Now she's studies in Moscow,Russia in medical.

4.The first son in my family.his name is Awis.He had a good memories.He also likes to sleep.He's kind and responsible for what he's doing.He want to be a good muslim engineers.He is 'engineers' in my family.Now he's studying in Matrics.

5.The second boys in my family.His name is Amir.He's kind,helpful,gentleman and caring.But he had a bad temper.He also likes to reads fiction books.Sometimes I don't understand what he talking about.He's studying in SBPI Rawang.He want to be a doctor of Otopedics.And he likes to observed what's around him.

That's all for now.

Wednesday, December 5, 2007

Only GOD knows.....

Only GOD knows we get what we want or not.

Only GOD knows we get 5A's in UPSR or not.

Only GOD knows we succeed in our life or not.

Only GOD knows that we are muslim until the end of our life.

Only GOD knows who is our life mate.

Only GOD knows that we can get a job in the easy or the hard way.

Only GOD knows that we say truth or lie.

Only GOD knows that we are the truth muslim's or not.

Only GOD knows the truth about ourselves.

Only GOD knows when we die.

Only GOD knows where we die.

And only GOD knows we're truly changes or not.